Omapäraseid võistlusi – Cinque Mulini krossijooks Itaalias

Igal aastal jaanuari lõpus on väikeses Põhja-Itaalia asulas nimega San Vittore Olona toimunud võistlus, mida tuntakse Cinque Mulini jooksukrossi nime all ehk eesti keeles on tegemist “Viie veski murdmaajooksuga” – väga tabav nimi: võistluse käigus joostakse läbi vesiveski majade. Meestele on võistlusmaa pikkus 11,5 km ja naistele 5,6 km. Tänavusel koroona-aastal peetakse võistlus aga 28. märtsil.

Miks on tegemist nii erilise jooksuüritusega? Võistlus peeti esimest korda 1933. aastal (viis aastat pärast esimest ümber Viljandi järve jooksu) ja see on järjepidevalt toimunud kuni käesoleva ajani, sealjuures  ei jäetud võistlus ära ka II maailmasõja ajal. Cinque Mulini võitjate nimekiri on ülimalt esinduslik. Poodiumi kõrgemale astmele on järgmised legendaarsed jooksjad: Franjo Mihalic, Michel Jazy, Billy Mills, Kip Keino, Alberto Cova, Grete Waitz, Sergei Lebid, Maryam Jamal, Muktar Edris jpt. Võistlustrass kulgeb suuresti tühermaal, mis võib vihmaste ilmadega olla ülimalt porine, pannes osalejate ettevalmistuse viimase piirini proovile: Cinque Mulini 2015